Fizioterapia este o metodă de tratament ce folosește agenții fizici (căldură, lumină, electricitate, unde magnetice, unde mecanice etc.) pentru ameliorarea durerilor și prevenirea sau tratarea unor afecțiuni ortopedice, reumatologice, dermatologice, respiratorii etc.
Kinetoterapia desemnează terapia prin mişcare, fiind cunoscută și sub denumirile de gimnastică medicală sau gimnastică de recuperare.
Fizioterapia este de ajutor pentru a ameliora probleme de sănătate ale oaselor, articulațiilor și țesuturilor moi (boli reumatice, dureri de spate, de gât, de umeri, hernie de disc, scolioză), în cazul unor afecțiuni musculo-scheletale (tendinite, bursite, entorse, sindrom de tunel carpian, fracturi etc.) sau pentru a diminua dificultățile de mișcare cauzate de un accident vascular cerebral, scleroză multiplă, boala Parkinson etc. sau afecțiuni respiratorii (boala pulmonară obstructivă cronică, fibroza chistică). De asemenea, este eficientă în recuperarea post-operatorie și pentru a preveni atrofiile musculare, în situația unei imobilizări îndelungate la pat.
Ședințele de kinetoterapie se folosesc pentru îmbunătățirea mobilității în anumite tulburări neurologice și ameliorarea deficitului funcțional în cazul unor boli cronice, mai ales ale aparatului locomotor și ale sistemului cardiorespirator.