Ce este Osteoartroza? – MultiMedica

Grafic de lucru: 9:00-18:00, Sâmbătă 09:00-13:00

Ce este Osteoartroza?

07 iul.
0

Osteoartoza este o boală degenerativă, progresivă, care afectează articulațiile. Deși poate apărea și la tineri, mai ales după traume, frecvența bolii crește semnificativ odată cu vârsta.Se estimează că mai mult de jumătate din populația în vârstă de 65 de ani poate avea Osteoartroză în cel puțin o articulație. Boala se caracterizează prin modificări ale cartilajelor articulare, osului și țesuturilor moi subiacente. Leziunile cartilajului duc la frecarea capetelor articulațiilor în timpul mișcării, cu durere, umflături și limitare funcțională. Pot fi prezente semne mai mult sau mai puțin evidente de inflamație. Aceste alterări se manifestă prin durere, limitări funcționale, mărire și deformări articulare. De-a lungul timpului, articulația își pierde conformația naturală și dezvoltarea reactivă a formațiunilor osoase mici sau detașarea fragmentelor osoase sau de cartilaj care pot rămâne libere în spațiul articulației provoacă durere și deteriorare articulară. Această afecțiune are ca rezultat, în general, un handicap major cu un impact uriaș asupra calității vieții. Cele mai afectate articulații sunt cele ale mâinilor, coloanei vertebrale și articulațiile genunchiului și șoldului.
Pe lângă vârstă (cartilajul care acoperă articulațiile tinde să se usure de-a lungul anilor) și sexul (bărbații sunt mai afectați înainte de vârsta de 45 de ani, după 45ani boala devine mai frecventă la femei), pot fi recunoscuți și alți factori etiologici, precum :
– Creșterea în greutate constituie un factor de risc important, atât datorită unui mecanism de supraîncărcare a articulațiilor, cât și deoarece obezitatea este asociată cu diferite modificări ale metabolismului;
– Traume stresante repetate, legate de anumite tipuri de profesie sau activitate sportivă;
– Malformații congenitale sau dobândite;
– Ereditate: cei cu antecedente familiale prezintă riscuri mai mari pentru o posibilă predispoziție;
– Prezența altor boli reumatice (de exemplu artrita reumatoidă).

Centrul Medical MULTI MEDICA vă oferă mai multe metode de tratament pentru Osteoartroză

Centrul Medical MULTI MEDICA alături de oameni!

Ai nevoie de o consultație?